In cele ce urmeaza vom vorbi despre un subiect care pare simplu la prima vedere dar foarte complicat in practica, si anume fotografia de produs.
Cine si de ce are nevoie de fotografie de produs.
Raspunsul este simplu...oricine vinde ceva.Incepand de la magazinele on line si pana la showroom-urile auto.
Foarte multe persoane care vand ceva, ignora aspectul asta si li se pare inutila investitia in fotografia de produs, preferand sa isi faca singuri fotografiile cu aparate si lumini neperformante ba chiar cu telefonul.
Fotografia de produs nu este una oarecare, ea desfasurandu-se in mai multe etape.
In primul rand avem nevoie de lumini de studio fie ele cu lumina continua fie flash-uri.
Urmeaza pregatirea produsului de fotografiat.
Vom avea de-a face cu produse dificile,precum sticle de parfum cu ambalaje stralucitoare,machiaje,sticle,pahare,etc.
Pentru fiecare din acestea necesita o atenta pregatire.
Produsul ales pentru fotografie trebuie sa fie intact din punct de vedere fizic.Fara rupturi,stersaturi,etc.
Produsul se va sterge de orice urma de praf,amprente sau alte urme cu o carpa moale care nu lasa scame. Manevrarea produsului se face cu manusi din material textil care nu lasa scame sau praf.
Urmeaza set-up-ul de iluminare.
Aici este foarte important ceea ce doreste clientul. Trebuie convenit de comun acord ca in cazul in care clientul doreste o anume iluminare care nu se potriveste cu produsul, sa i se explice si de ce anume si fotograful sa isi spuna punctul de vedere.
Iluminarea va trebui facuta in asa fel incat sa nu avem umbre pe produs, dar nici produsul sa nu faca umbre pe fundal.
In cazul fotografiei de food & drink, este foarte important sa se discute cu persoana care pregateste produsul. Produsele fotografiate nu sunt cele care se servesc.
Alimentele folosite in preparare nu sunt gatite complet sau unele chiar deloc, pentru a nu isi pierde din culoare si consistenta.
In cazul obiectelor stralucitoare este bine sa se foloseasca un filtru de polarizare, astfel vom putea elimina reflexii nedorite.
In cazul fotografierii obiectelor mici sau a bijuteriilor este obligatoriu folosirea tehnicii de photo stacking, avand in vedere ca vom fotografia cu obiective macro iar profunzimea de camp este foarte mica.
In cele cateva fotografii va voi prezenta cum ar trebui sa arate un produs final.
Spor! http://fotoiuliansima.ro/commercial-2/products/